TV-skärm


Här ger vi dig tips på vad du ska tänka på vid köp av ny tv.

Idag finns det otroligt många nya tv-skärmar som säljs och först måste du bestämma dig för vad som är viktigt för dig. Om du vill ha den senaste tekniken såsom Ultra HD (även kallat 4K), ha appar på din tv (smart-tv) eller om du vill ha en enklare modell utan den senaste tekniken.

Här nedan ser du väldigt kortfattat vad du ska tänka på.


Ultra HD

1. Börja med att leta efter dessa två loggor på tv-skärmen, då vet du att tv:n är Ultra HD godkänd. 

Loggan från Digital Europe:
Godkänner att tv:n klarar upplösningen 3840x2160 pixlar


Loggan från UHD Alliance:
Godkänner både upplösningen 3840x2160 pixlar och att tv:n stödjer senaste tekniken som t.ex. HDR, High Dynamic Range.

 

2. HDMI-uttag
Se till att tv:n har flera HDMI-uttag så att du kan ansluta flera olika källor, t.ex. Blu-ray, hemmabio m.m.

 

3. HDMI-kablar med rätt version
HDMI 2.0
eller HDMI 2.0a  om du ska ha HDR. Tidigare HDMI-kablar ska inte användas.

 

4. Ljudet
En platt tv har oftast ganska platt ljud, lyssna innan köp eller investera i en soundbar.

All info om Ultra HD hittar du på vår Ultra HD sida eller på www.ultra-hd.se  


HDTV

1. Vill du inte ha en Ultra HD-tv utan istället en HDTV ska du leta efter dessa loggor på tv-skärmen.
HDTV så pass väletablerat så att de allra flesta tv-skärmar är HD-skärmar idag. Vi rekommenderar att man köper en tv märkt HD ready 1080p, alltså med upplöpsningen 1920x1080.

HD ready - loggan från Digital Europe:
Godkänner att tv:n klarar upplösningen 1280x720 pixlar

 

HD ready 1080p - loggan från Digital Europe:
Godkänner att tv:n klarar upplösningen 1920x1080 pixlar

 

2. HDMI-uttag
Se till att tv:n har flera HDMI-uttag så att du kan ansluta flera olika källor, t.ex. Blu-ray, hemmabio m.m.

 

3. HDMI-kabel (ingen speciell version behövs här)

 

4. Ljudet
En platt tv har oftast ganska platt ljud, lyssna innan köp eller investera i en soundbar.  

Här hittar du mer information om HDTVSmart-tv

Är du intresserad av att ha dina favoritappar från mobilen och surfplattan även i din tv? Då är det en Smart-tv du ska välja. Det finns tv med inbyggd WiFi eller som tillbehör, även här kan du välja det som passar dig bäst. Smart-tv:s finns i flera olika upplösningar, HDTV eller Ultra HD - du väljer själv.


 

Din signal/mottagning avgör också bildkvalitén

Om du köper en tv som uppfyller kraven ovan och du ändå inte får bra en bra bild så bör du se över ditt sätt att ta emot tv signalen.
Butiken kan ha visat material som är förinspelat från t.ex. en Blu-ray och inte från en vanlig tv-mottagning såsom satellit, kabel eller bredband.

Tv via internet kanske inte passar dina behov om du har höga krav på bildkvalitet.
> Läs mer om IP/Bredbands-tv här

Tv via ett ANALOGT kabelnät ger generellt en sämre bild och ljudkvalitet.

>Läs mer om vilken tv-mottagning du ska välja


 

Olika typer av tv

1. LED är idag den absolut vanligaste tv-tekniken och finns i många olika utföranden. Fördelarna är många; låg energiförbrukning, stark ljusstyrka, lång beprövad livslängd och tillverkas i storlekar från riktigt små upp till över 100 tum. Idag kan man dessutom tillverka LED-tv som är riktigt tunna (under 1 cm).
Tidigare fanns det LCD-tv med CCFL (lysrör) belysning, men idag är LED bakbelysning helt dominerande.

2. OLED är en teknik som inte är lika vanlig men har börjat komma på senare år. Fördelen med OLED-tekniken är att den tillåter extremt tunna bildskärmar. Nackdelarna är att tillverkningen är dyrare än de nuvarande teknikerna.

3. Plasma har idag slutat tillverkas av de stora tv-tillverkarna. Anledningarna sägs vara att efterfrågan minskat och att de inte var tillräckligt energisnåla.


 

TV-skärmens storlek

Val av skärmstorlek är egentligen en smaksak, men det beror även lite på hur stort rum du har och hur nära du kommer att sitta tv:n.
Ju högre upplösning en tv har desto närmare kan man sitta utan att se pixlarna. Tänk på att inte köpa för stor skärm om ditt rum inte är stort nog, du kan komma att uppleva det som ansträngande för ögonen eller att bilden är oskarp om din tv-mottagning inte är tillräckligt bra. Med en Ultra HD-tv kan du sitta närmare än en HDTV eller standard-tv, men bara om din tv-sändning är tillräckligt bra.
Innan köp bör du besöka en återförsäljare och testa dig fram vilket avstånd som passar den tv du tänkt dig.

>Läs mer om hur du monterar tv:n


Olika bildskärmar passar olika många tittare

Är ni alltså många som vill titta samtidigt och sitter ganska ”brett” framför tv:n så det viktigt att välja rätt typ av tv. Innan du köper din tv; ställ dig framför och titta på bilden. Gå sedan åt sidorna tills bilden inte är tillräckligt bra. Ofta försämras både skärpa och färgåtergivning ju längre åt sidan du går.
Vissa tv-skärmar gör sig bäst i mörkare rum. Har du en tv i ett mycket ljust rum bör du kontrollera hur detta fungerar innan du köper. Det som såg kanon ut i den mörka butiken kanske blev en ”blek” bild hemma? Reflexer i bildskärmen spelar också in här.


Ljud

Dessvärre är tv-skärmarna så platta idag att man inte får plats med högtalare som ger bilden rättvisa. Många tv-program sänds idag med flerkanalsljud, s.k. 5.1 ljud och det enklaste sättet att få bättre ljud är att komplettera med en s.k. ljudlimpa (”soundbar”). Den placeras under tv:n och förbättrar då ljudet avsevärt. Vissa typer kan även återge flerkanalljud.
Ser du mycket på film kan en hemmabiolösning vara bästa alternativet. Då ansluts en hemmabioförstärkare och separata högtalare till tv:n och den övriga utrustningen. Det ger den absolut bästa upplevelsen för film, musik, natur och sport!

> Läs mer om hemmabio och vad du ska tänka på för att få bästa bild och ljud här