Montera TV:n rätt


De nya Ultra HD och HDTV-skärmarna med högre pixelantal innebär att du kan sitta närmare en större skärm än tidigare. Men det innebär inte att du kan sitta hur nära som helst, se våra tips nedan.

Avstånd

Innan köp bör du ha besökt en återförsäljare och testat dig fram vilket avstånd som passar.
Det enklaste sättet är att i butiken ställa sig framför bildskärmen och titta på en tv-bild. Stå så nära så att du kan se bildpunkterna/rastret i bildskärmen. Backa sedan bakåt tills det försvinner. Det avståndet är det kortaste du kan sitta på när du tittar hemma.

Med de nya Ultra HD-skärmarna är det lätt att sitta väldigt nära trots att tv:n är t.ex. 55 tum eller större. Men om du sitter för nära kan det bli att man får röra huvudet hela tiden för att se bilden. Extremt stora tv-skärmar kan nästan bli ”groteska” om man sitter för nära och tittar på vissa typer av tv-program - t.ex. nyheter, studioprogram och liknande – ansikten och personer blir onaturligt stora.

Höjd

Det är lätt att placera sin tv för högt – den ser ju lite ut som en tavla... Generellt kan man säga att bästa höjden är din ögonhöjd när du sitter i soffan. Du ska alltså inte höja eller sänka blicken för mycket när du sitter i soffan.
Ett tips är att placera tv:n så att 2/3 av bildytan är under din ögonhöjd. Sätt alltså aldrig en tv i tavelhöjd!

Vinkel

Kontrollera så att din tv inte lutar åt något håll, ta ett vattenpass, om den gör det kan tv:ns bildkvalitet upplevas som försämrad.

Idag finns det väggstativ som gör att du kan vrida din tv i sidled och höjdled, då kan du placera tv:n på väggen men vrida ut den när du ska titta. Dessa fästen är standardiserade enligt s.k. VESA-standard.