Utrustning för satellit-TV


Man behöver bara följande tre saker för att kunna ta emot satellit-tv:

  1. TV
  2. Digtialbox
  3. Parabol

(Detta kan fungera annorlunda om man bor i en fastighet med flera lägenheter.)


TV

> För at välja rätt tv har vi sammanställt en guide som du hittar här


Olika digitalboxar

Den digitalbox man väljer avgör vad för slags satellit-tv-sändningar man kan ta emot och titta på. 

Digitalbox för betal-tv gör att man kan titta på betal-tv-sändningar. Men här måste man eventuellt köpa eller hyra digitalboxen från tv-företaget ifråga (t.ex. Viasat). Dessutom är betal-tv-kanaler krypterade, så för att få tillgång till de kanalerna behövs ett så kallat smartcard. 

Vill du ta emot Ultra HD och HDTV-kanaler måste du kontrollera att din digitalbox är förberedd för detta. Tv-kanaler med standardkvalitet kallas SD-kanaler och dessa kan tas emot med samma box.

Digitalbox för ”Free-to-air” gör det möjligt att ta emot hundratals utländska, fria tv- och radiokanaler som sänds via ASTRAs satelliter (dock inga svenska kanaler i nuläget).

Vill du bara se de svenska fria kanalerna (SVT 1, SVT 2, Kunskapskanalen, Barnkanalen) så måste du ha en digitalbox från t.ex. Viasat. Du betalar dock ingen abonnemangsavgift men en kortavgift (för ditt smartcard) eftersom tv-kanalerna är krypterade via satellit.

Utländska Free-to-air-kanaler och betal-tv från t.ex. Viasat går ej för närvarande att kombinera i en och samma box. Vill man både ha fria kanaler och betal-tv kanaler så måste man därför ha två boxar. Dessa kan enkelt installeras till en och samma tv och man kan även använda en gemensam parabol med flera LNB:s.

 

Kom ihåg att om man vill spela in program i sin digitalbox (PVR), behöver man ett särskilt ”Twin LNB” eller ”Quadro LNB” på parabolen.


Parabol & LNB – så fungerar det

En parabol används för att ta emot signaler från satelliten.
Signalerna från satelliten samlas in av parabolen och riktas in mot LNB:t (Low-Noise Block Down Converter), vilket är signalförstärkare placerad framför parabolen. Signalerna förs därefter över från LNB:t till digitalboxen via en kabel.

De LNB som finns idag att installera för hushåll är av typen universal LNB. Det betyder att de kan ta emot hela frekvensbandet och signaler med både horisontell och vertikal polarisation. Med ett sådant LNB kan du ta emot alla typer av sändningar från alla tv-satelliter som är synliga från vår horisont.
Om man vill spela in program i sin digitalbox (PVR), behöver man ett särskilt ”Twin LNB” eller ”Quadro LNB” på parabolen. Då kan man spela in ett tv-program samtidigt som man tittar på ett annat.


Ta emot flera satelliter vid en och samma parabol

Om man vill ta emot tv-signaler från mer än en ASTRA satellit, kan man för det mesta använda samma parabol och montera flera LNB som kopplas till digitalboxen.
Parabolen kan placeras på tak, vägg eller på marken, bara den har fri sikt mot den/de satelliter som skall tas emot. Idag finns även s.k. Fiber-LNB, där man ansluter parabolantennen/LNB med en tunn fiberkabel till digitalboxen. Parabolen kan då placeras upp till 10km från digitalboxen utan signalförlust(!). En återförsäljare eller installatör kan ge råd om de olika möjligheterna som finns.

> Gå till parabolinstallationsguiden


Satellit-TV i hela huset

Man kan se satellitsändningar i flera rum i ett hushåll helt oberoende av varandra. Varje digitalbox (upp till 4 stycken) ansluts då till varsin tv. Vill man se betal-tvprogram måste varje digitalbox ha var sitt s.k. smartcard. Betal-tvoperatörerna erbjuder sådana abonnemang till attraktiva villkor. Alla digitalboxarna kopplas samman i serie med en enda kabel och bara en parabol behövs. Även parabolen ansluts bara med en kabel till den första digitalboxen i kedjan. (Vi förutsätter att man tar emot sändningar från en satellitposition)


Bor du i en fastighet med flera lägenheter?

Den utrustning som behövs i en fastighet som har flera lägenheter och hushåll (t.ex. hyres- eller bostadsrättsboende) är mer komplex än för t.ex. villaboende. Även om både parabol och digitalbox i allmänhet är densamma som den som används i ett enskilt villaboende, behöver du först kontrollera med din fastighets- hyresvärd eller bostadsrättsförening hur det fungerar i din fastighet.
Med en gemensam parabolantenn kan man ansluta ett mycket stort antal hushåll i ett enda nätverk.