Asteroid Day - se live via satellit!

Fler än en miljon asteroider kan potentiellt drabba jorden och vi har bara upptäckt en procent av dem genom världens alla tillgängliga teleskop. Asteroid Day började som ett initiativ till att öka medvetenheten kring asteroider och hur stor påverkan de kan ha på vår planet.

Asteroid Day infaller den 30 juni 2017 och dagen till ära kommer en 24h lång sändning om asteroider finnas tillgänglig via vår satellit Astra 1L på 19,2 grader öst (se detaljer längst ned på sidan) och via webben på https://asteroidday.org/live/. Sändningen kommer bland annat innehålla liveinnehåll från NASA och Luxemburg med astronauter, astrofysiker, astronomer och asteroidexperter. Det kommer även att visas en ny exklusiv dokumentär med bland annat Stephen Hawking och Dr. Brian May, gitarrist i rockbandet Queen och en av grundarna till Asteroid Day.

Förutom livesändningen kommer flera event hållas världen över. I Sverige kommer bland annat Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe (http://www.astb.se/) hålla föreläsningar i Malmö.

Läs mer om programmet för det globala eventet Asteroid Day och hur du kan se livesändningen här: https://asteroidday.org/live/.

#AsteroidDay

Här är en trailer till en av dokumentärerna som kommer sändas: 

 

Scientists Rock - an Asteroid Day series | Episode 1

 

Scientists Rock - an Asteroid Day series | Detection | Episode 2

 

Scientists Rock - an Asteroid Day series | Detection | Episode 3

 

Scientists Rock - an Asteroid Day series | Characterisation | Episode 4

 

Satellitmottagning från satelliten Astra 1L @19.2 öst

Service Name: Asteroid Day 2017
Service ID: 4299
Transponder: 1.006
Orbital Pos: 19.2 East
Downlink Frequency: 11288.00 MHz
Polarisation: Vertical
Modulation: DVB-S2 8PSK
FEC: 2/3
SR: 22 MSym/s